St. Klemens
Slavearbeid gjorde St. Klemens til steinhoggernes skytshelgen.
Clemens Romanus ble født i Roma omkring midten av 1. århundre. Selv om han er en historisk person vet en lite om livet hans, og han har også blitt forveksle med andre personer. Det er mulig at han var sønn av en frigitt slave og at han ble oppdratt som hedning. Etter en preken holdt av apostelen Barnabas preke, ble han omvendt. Peter skal ha utnevnt ham til sin etterfølger og han skal ha blitt den fjerde paven.
I en versjon av historien skal Klemens ha blitt forvist fra Roma av keiseren Trajan og sendt til slavearbeid i et steinbrudd på Krim. Her misjonerte han også om den kristne tro, noe som ikke ble tatt godt imot av keiseren, og han ble kastet til havs med et anker rundt halsen. Vennene hans sto på land og så på dette. De ba til Gud om at han skulle frelses. Som et mirakel trakk havet seg tilbake, og en kirke englene hadde bygget kom til syne. Dette mirakelet skal ha gjentatt seg hvert år på martyrens dødsdag.
St. Klemens hadde en sterk stilling i nordiske kirker i middelalderen, og den første kirken som ble reist i Trondheim rundt år 997 var Klemenskirken. Han er særlig kjent for sitt brev, skrevet mellom 93 og 97, fra menigheten i Roma til menigheten i Korint, kjent som første Klemensbrev.
Statuen
Statuen viser St. Klemens som pave, med en spesiell tiara som ble brukt i tidlig middelalder. I hendene holder han et patriarkalkors med to korsarmer, og på fotstykket vises en kirke med engler som vandrer ut og inn.
-
Minnedag
23. november (Klemetsmesse, Klemet kyrkjebyggar, Båtsok)
-
Attributt
Anker
-
Skytshelgen for
Steinhoggere, sjøfolk, hattemakere og barn.
-
Skulpturen
Steinhugger Dyre Vaa har gitt statuen ansiktet til dikteren Olav Aukrust (1883-1929) fra Lom i Gudbrandsdalen. Statuen ble hugget 1933-34 av Tore Skjørestad.